Hva handler boka om?

IMG_7391

Når jeg møter et hyggelig menneske som spør hva jeg driver med og jeg sier at jeg kommer med en ny roman til høsten, spør hun eller han naturlig nok hva boken handler om. Det syns jeg det er vanskelig å svare på. Sånn i forbifarten. Spørsmålet kommer alltid overraskende på meg, og glemt er svaret jeg en gang tenkte ut til slike situasjoner. For spørsmålet kommer jo, heldigvis for det, og svaret mitt skal jo si noe sant om boka, noe som forhåpentligvis formidler det jeg har prøvd å gjøre på en god måte, samtidig som det skal gi den som spør lyst til å lese boken. Sånn ideelt sett. Jeg vil jo at folk skal være interessert, jeg vil jo at folk skal lese boka. Jo flere jo bedre.

Vanligvis har jeg ingen problemer med å holde en samtale i gang, tvert i mot vil vel flere som kjenner meg si. Men det jeg prøver på når jeg skriver en roman, kan sjelden formuleres i en setning eller to. Oftest er det jo dette ordløse jeg forsøker å nærme meg med teksten, dette det er så vanskelig å snakke om, men som likevel ligger der og ulmer i oss og mellom oss. Hvordan kan jeg si noe kort om det jeg har brukt over et år, en hel roman på å forsøke å formulere?

Tittelen er heldigvis klar, og har vært det en stund. Romanen heter ”Verden leker gjemsel”.

Og her er baksideteksten, håper den gir deg lyst til å lese romanen:

”Verden leker gjemsel. Et tre blir plutselig borte, fugler og hus forsvinner, ansiktløse mennesker overalt.”

Hanna er forfatter og samboer med Morten, som har to barn fra før. Det er nok for ham, han vil ikke ha flere barn. Men det vil Hanna, hun vil at de skal starte en familie, dele noe som bare er deres. Hanna strekker seg hele tiden litt lenger for at alle rundt henne skal ha det bra, mens hun selv blir stående på utsiden og lengte inn, lengte bort.

Synet til Hanna svikter og vil gradvis bli dårligere. Det finnes ingen behandling, ingen kur. Den som er blind, må også være veldig snill, tenker hun. Men Hanna vil ikke være snill, hun vil leve, skrive, elske mens hun ennå kan. På en jentetur til Island tar livet en ny vending. Da de andre reiser hjem,  blir Hanna værende. Hun sier det er for å skrive, men det er ikke hele sannheten.

Verden leker gjemsel er en ny, sterk roman fra Siri M. Kvamme, en roman om å reise bort for å komme hjem.

 

 

 

Leave a Comment